Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jokohama

Na japonském ostrově Honšú se rozkládá druhé největší město Jokohama, které je významným centrem obchodu, námořní dopravy a zahraničních styků. Až do poloviny 19. století zde stávala jen malá a bezvýznamná rybářská vesnička, která se postupem času přeměnila na moderní a pulzující metropoli s největším přístavem v Japonsku.

Město je situováno na poloostrově a je omýváno vodami Tokijského zálivu. Hlavní japonské město Tokio je vzdáleno přibližně 30 km. Jokohama se dělí na 18 městských čtvrtí a protéká tudy řeka Óka.

Roku 1854 přistál u břehů Jokohamy velitel vojenské námořní flotily USA Matthew Calbraith Perry a donutil Japonsko otevřít své přístavy pro zahraniční obchod. Následně byla mezi Japonskem a USA uzavřena obchodní smlouva, což mělo za následek ukončení více než 200 let trvající izolace Japonska od okolních zemí. Ve velkém sem začali přijíždět zahraniční kupci, převážně z Velké Británie a Číny. Pro cizince byla vybrána městská čtvrť Kannai , kde mohli žít a věnovat se svému obchodu. Někteří však určené hranice nerespektovali, překračovali vodní příkop, což mělo za následek problémy a četné incidenty. Tyto události předcházely pádu japonského šógunátu.

Na počátku 19. století se ve městě začal rozvíjet průmysl a už v roce 1872 byla postavena první železniční trať vedoucí z Jokohamy do Tokia. Tento rozvoj přinesl městu prosperitu a bohatství, začaly se stavět nové rezidence pro místní smetánku. Jokohama se rázem stala jedním z nejkosmopolitnějších měst v Japonsku. Oficiálně byla prohlášena za město 1. dubna roku 1889.

Obrovská rána byla Jokohamě zasazena v roce 1923, kdy zde velmi silné zemětřesení srovnalo se zemí až 95 % města. Tato katastrofa si navíc vyžádala 40 tisíc lidských životů, přeživší obyvatelé zase přišli o střechu nad hlavou. Jen co se z této tragédie město alespoň trochu vzpamatovalo, přišla 2. světová válka, během níž byla zničena asi polovina města. Po skončení války začala být Jokohama využívaná jako základna pro americké vojáky.

Město se postupně vzpamatovávalo z tvrdých ran minulosti a v 70. letech minulého století už zde opět stál největší japonský přístav. Ani dnes se průmysl z města nevytratil, velký význam má loďařství, biotechnologie a polovodičový průmysl. Automobilka Nissan sídlící v Tokiu plánuje na rok 2010 svůj přesun právě do Jokohamy.

Jelikož samotné centrum města není nijak velké, lze snadno projít i pěšky. Mezi nejvýznamnější památky patří nákupní okrsek Minato Mirai 21. Jde o oblast zmodernizovaných doků, které jsou jedinečné svou nápadnou architekturou. Doky byly přestavěny tak, aby odolaly i tomu nejsilnějšímu zemětřesení. Použito při tom bylo té nejpokrokovější technologie. Čtvrť se o víkendech stává oblíbeným cílem turistů a schází se zde také pouliční umělci. Této části města výrazně dominuje budova Landmark Tower tyčící se do výšky 296 metrů. Je tak nejvyšší budovou v Japonsku, do horního 96. patra vás vyveze nejrychlejší výtah na světě. Výtah totiž dokáže překonat výšku 750 metrů za pouhou jednu minutu. Z vyhlídkové terasy se vám pak naskýtá úžasné panoráma na celé město. Stavba byla vztyčena roku 1993 podle návrhu amerického architekta Hugha Stubbinse.

V sousedství věže můžete navštívit Jokohamské muzeum umění, kde jsou vystaveny nejrůznější fotografie a díla moderního umění. Ve starší části města najdete sídlo Námořního muzea NYK, kde se dozvíte zajímavé informace o historii japonské námořní dopravy a navíc si můžete prohlédnout i modely lodí. Jakousi oázou klidu je v Jokohamě park Jamašita, který byl vybudován na sutinách města zničeného roku 1923. Park je hojně vyhledáván místními i turisty, kteří sem chodí načerpat sílu, relaxovat nebo si užít příjemné procházky v přírodě. Během takovéto procházky máte možnost se zastavit u kotvícího parníku Hikawa Maru, jež v letech 1930 – 1960 pravidelně brázdil vody mezi Jokohamou a americkým Seattlem. Stojí zde také 860 metrů dlouhý most Yokohama Bay Bridge z roku 1989.

Ve městě nechybí ani rozlehlá Čínská čtvrť, kde žije kolem 2500 čínských obyvatel. V jejím centru se nachází chrám Kanteibjó pocházející z roku 1887. Chrám je zasvěcen čínskému národnímu hrdinovi Kuan Jüovi. Mezi další významné městské památky řadíme i Cizinecký hřbitov, jež uchovává ostatky 4500 lidí. Byl vybudován na počátku 20. století a odpočívá zde mnoho důležitých osobností, jako například stavební inženýr Edmund Morel, který pomáhal při stavbě první japonské železnice.

V Jokohamě vás jistě uchvátí také zahrada Sankeien, kterou nechal vytvořit významný obchodník s hedvábím Haro Tomitara. Zahrada je vyzdobena 16 architektonicky významnými stavbami, jednou z nich je například třípodlažní pagoda dovezená z Kjóta. Zahradu pak doplňují také četná jezírka a záhony barevných květin.

Pokud se vydáte z Jokohamy kousek směrem do vnitrozemí, můžete navštívit další zajímavá místa, jako je kupříkladu Kirin Beer Village nebo muzeum Šin Jakohama Ramen, kde se seznámíte s tradicí a japonskou posedlostí nudlemi „rámen“. Smutnější pak bude prohlídka hřbitova spojenců Hodogaja, kde se nachází více než 2000 hrobů vojáků a válečných zajatců.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 11 993 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko