Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fukuoka – brána do Japonska

Fukuoka je největším městem na japonském ostrově Kjúšú a hlavním městem stejnojmenné prefektury. O tomto neobyčejně moderním městě by se dalo říct, že je vstupní branou na jih Japonska. S průměrným věkem 38,6 let je Fukuoka také druhým „nejmladším“ a nejrychleji se rozrůstajícím městem v celé zemi.

Město je řekou Naka rozděleno na dvě části, které byly až do 1. dubna roku 1889 dvěma samostatnými městy Hakata a Fukuoka. Hakata je název první zdejší obchodní čtvrti. Dnešní Fukuoka neproslula těžkým průmyslem, jako tomu bylo u nedaleké Kokury, ale spíše zde byl dán prostor pro administrativu, velkoobchod a distribuci.


Autor: Byoung Wook

Fukuoka leží ze všech japonských měst nejblíže k asijské pevnině, proto bývala v minulosti častým cílem nájezdníků. Ve 13. století se v zátoce Hakata, která je dnes součástí města, dvakrát vylodila mongolská vojska, jež se pokoušela o invazi do Japonska. Dodnes jsou ve městě vidět zbytky opevnění, která tu Japonci na obranu postavili. Již déle než tisíc let je Fukuoka díky své poloze také hlavním přístavem pro příliv čínské a korejské kultury do země. Díky takovémuto mísení kultur se město dnes může pyšnit přitažlivou cizoasijskou příchutí, z níž dychtivě těží místní úřady.

Komerční a obchodní čtvrtí města je Tendžin na západním břehu řeky, na východě se rozkládá spíše zábavní čtvrť Nakasu s více než 3 tisíci nočních klubů, restaurací a barů. Doprava po městě je docela jednoduchá, ke všem hlavním pamětihodnostem se dopravíte metrem.

Poměrně novou částí města je nábřežní čtvrť Momoči, které dominuje věž Fukuoka Tower a rozlehlé středisko Hawks Town. Nedaleko je možné navštívit Muzeum města Fukuoka, kde jsou uloženy exponáty dokládající pojítka mezi tímto městem a jeho asijskými sousedy. Prohlédnout si zde můžete dokonce zlatou pečeť, kterou městu daroval čínský císař ve 3. století.

I když má město dnes již moderního ducha, honosí se také řadou náboženských památek, jejichž stáří je opravdu působivé. Severozápadně od stanice Hakata stojí údajně nejstarší zenbuddhistický chrám v Japonsku Šófukudži. Byl založen ve 12. století mnichem Eisaiem, který Japonsko seznámil nejen se zenem, ale také s čajem. Směrem na západ narazíte na svatyni Kušida z 8. století, která pečuje o jeden z alegorických vozů používaný během slavnosti Jamagasa. Naproti ní je situována tradiční budova Lidového muzea Hakata Mačija vystavující exponáty a diorámy velebící dědictví této oblasti. Navíc zde můžete při práci sledovat šikovné řemeslníky, včetně tkalců hedvábí Hakataori.

V centru města se nachází obrovské a rušné nákupní středisko Canal City, které láká k návštěvě luxusními prodejnami či multiplexem s 13 kinosály. To vše je zakomponováno do prostředí visutých zahrad s tryskajícími fontánami a varieté. Najdete zde také Muzeum asijského umění, které představuje návštěvníkům zajímavou sbírku moderních asijských uměleckých děl.

Do svahu jihozápadně od stanice Hakata byla umístěna svatyně Sumijoši, kolem které jsou roztroušeny cedry a kafrovníky. Každoročně se v polovině října stává dějištěm turnajů v  sumó. Jihozápadně odtud se rozkládá park Ohori, který je nejvyhledávanějším zeleným prostranstvím ve městě. Je protkán půvabnými cestičkami a doplněn jezírky, pavilony a ostrůvky, které jsou navzájem propojeny tradičními můstky.

Fukuoka je mnohými považována také za jednu z nejlepších kulinářských lokalit v Japonsku. Je vyhlášená zejména svými „jatai“ – pestrými, lampami osvětlenými stánky s posezením, v nichž jsou vám servírovány misky plné pohankových nudlí či dušené pokrmy v otevřených hrncích. Některé „jatai“ se zde staly téměř legendou a neodmyslitelně patří ke koloritu města. Fukuoka je v současnosti známá také jako rodiště značného množství úspěšných hudebníků a zpěváků.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Kóbe
Hrad Himedži
Kamakura – centrum japonského buddhismu
Chrámové město Kjóto
Ósaka – metropole gurmánů

Článek byl zobrazen 12 281 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko