Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Beppu – cesta do „pekel“

Na poklidném jihu japonského ostrova Kjúšú se v prefektuře Óita nachází město Beppu, které je díky velkému množství horkých pramenů považováno za hlavní lázeňské centrum Japonska. Každoročně do tohoto 120 tisícového města zavítá kolem 12 milionů návštěvníků.

Beppu je dnes již moderní, nablýskané a neony zářící středisko. Pokud vám tedy nevadí přílišná komercializace, můžete si vychutnat zdejší úžasný termální a zábavní park. Na svahu nad městem vyvěrá několik horkých pramenů tvořících jezírka. Porézní půda je poseta četnými průduchy, z nichž neustále stoupá pára, tak to zde často vypadá jako v kotelně. Jednotlivá jezírka jsou naplněna horkou, minerály zabarvenou vodou či bahnem.


Autor: Paul  Allais

Termální prameny, které se zde vyskytují, se v Japonsku nazývají „onseny“. Od výbuchu sopky Tsurumi roku 867 z podzemí na zemský povrch vyvěrá 3750 horkých pramenů, které následně tvoří 168 veřejných lázní. Sopečný vrchol Tsurumi se dodnes vypíná 1375 metrů nad nedaleký záliv. Bublající nádrže a proudy vody pokrývají celé horské stráně. Voda ve všech zdejších pramenech má stejné složení – vždy je to kombinace soli, síry, uhlíku a železa, ale poměr těchto komponentů se mění. Sirnaté prameny pomáhají při léčení poruch krevního oběhu, zatímco ty, které obsahují více solí, vyhledávají pacienti s kožními onemocněními. Uhličité prameny se odedávna využívají k léčení nemocí trávicího traktu. Vroucí voda se však v Beppu nevyužívá jen pro lázeňství, ale slouží i v soukromých domech k topení a pečení v troubě. Kromě bazénů s teplou vodou jsou velmi populární také bahenní a pískové koupele.

Nejatraktivnější prameny se nazývají "Vroucí pekla". Mají různou barvu a teplotu vody, některé tryskají jako gejzíry, jiné pomalu bublají a prodírají se mazlavým bahnem. Zajímavý je téměř 20 km dlouhý okruh „Devíti pekel“, z nichž sedm se nalézá ve čtvrti Kannawa v severní části Beppu. Každé ze zdejších jezer má jiný význam, barvu i minerální složení. Například voda asi 120 metrů hlubokého „Mořského pekla“ připomíná svou barvou tropické moře, stejně tak jako sousední jezero Chinoike-jigoku, má smaragdově zelenou vodu a okraje pokryté tropickou vegetací. Chinoike-jigoku neboli "Peklo krvavého jezera" má tmavočervenou barvu, která je způsobena červenicí a okysličováním. Tato vodní nádrž je hluboká až 165 metrů a voda dosahuje teploty 93°C. Syčící bahno Kamado-jigoku má mléčně bílou barvu a v Bozoku-jigoku se nafukují a praskají šedivé bubliny. Některé z jezírek v Beppu mají kapacitu až tisíc koupajících. Místní trhovci u nich turistům prodávají vajíčka, která si mohou ve zdejší horké vodě uvařit.

Mnohé lázně jsou součástí hotelů, ale i přesto jsou přístupné veřejnosti. Oblíbený je zejména palác Suginoi na západním okraji města. Nejstarší veřejné lázně v Beppu najdete ve vnitrozemí nedaleko Beppuské zátoky. Lázeňský dům Takegawara byl postaven v roce 1879 a již od té doby v něm mohou návštěvníci využívat nejen horkých jezírek, ale třeba se také zahrabat do černého písku. Nahoře v kopcích severně od Kanawy prýští z hlubin země horký pramen Mjóban. Jde o velmi klidné místo, kam se Japonci vydávají za léčivými koupelemi již po více jak tisíc let.

Japonští vědci sledují příznivé vlivy zdejší vody velmi důkladně. Na univerzitě v Kjótu založili Institut pro výzkum horkých pramenů, kde ve speciální fyzikální laboratoři analyzují výsledky výzkumů v Beppu. Jiné laboratoře se věnují výzkumu geotermální aktivity v této oblasti. Voda odváděná z pramenů je využívána k vytápění lázeňských zařízení, a dokonce i k výrobě elektrické energie.

Nedaleko Beppu můžete navštívit opičí park Takasakijama, který je známý díky velmi početné populaci divoce žijícího makaka japonského. V akváriu Umitamago je možné si prohlédnout stálou expozici mořské fauny, k vidění jsou tu tuleni, tučňáci, delfíni, mořské vydry a spousta druhů ryb. Zejména pro děti je pak určen zábavní park Harmonyland. Mohou se v něm setkat s postavičkami z dílny firmy Sanrio (Hello Kitty, Cinnamon a My Melody).

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Fukuoka – brána do Japonska
Kóbe
Hrad Himedži
Kamakura – centrum japonského buddhismu
Chrámové město Kjóto

Článek byl zobrazen 10 728 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko