Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kóbe

Na západě japonského ostrova Honšú se nachází město Kóbe, které je hlavním městem prefektury Hjógo a patří mezi nejdůležitější přístavy v zemi. Přestože město v minulosti utrpělo řadu těžkých ran, pokaždé se dokázalo znovu vzpamatovat. Dnes je Kóbe moderním a pulzujícím městem, jehož centrum je proslulé rušným nočním životem.

Kóbe leží v regionu Kansai na západ od Ósaky. Vzkvétalo již od 8. století zejména díky obchodu s Čínou a Korejí. V roce 1180 bylo Kóbe po krátkou dobu dokonce hlavním městem celého Japonska. Bylo také jedním z prvních japonských měst, které se v roce 1868 otevřely pro obchod se Západem. Dodnes zde stojí domy postavené v evropském stylu, které sloužily zámožným cizincům a obchodníkům. Moderní Kóbe bylo založeno v roce 1889 a roku 1956 se stalo „městem z titulu vládního nařízení“. Dnes v tomto kosmopolitním přístavním městě žije kolem 50 000 cizinců pocházejících z více než 100 různých zemí. Jde hlavně o Číňany, Korejce, Evropany, Američany a Indy.


Autor: Taku

Během druhé světové války bylo Kóbe dvakrát bombardováno bombardéry B-29. První nálet proběhl 17. března roku 1945, tehdy 331 letounů zničilo asi pětinu města a zabilo přes 8 tisíc zdejších obyvatel. Druhý nálet byl ještě ničivější, 5. června 1945 bylo srovnáno se zemí asi 10km2 zástavby města.

Dalším rokem, který se černým písmem zapsal do historie Kóbe, byl rok 1995, konkrétně 17. leden toho roku. Tehdy došlo v 5:45 hodin ráno k nečekanému zemětřesení o síle 6,9 stupňů Richterovy škály, které si vyžádalo vedle obrovských materiálních ztrát přes šest tisíc obětí na životech. Dalších 300 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Byla to jedna z největších přírodních katastrof v novodobých dějinách Japonska. Dnešní Kóbe však ani náhodou nevypadá jako místo, které bylo v minulosti obětí ničivé síly přírody. Stopy po této tragédii jsou již téměř vyhlazeny, město bylo poměrně rychle obnoveno. Na připomínku obětí zemětřesení se každý rok v prosinci koná festival světel, tzv. Kóbe Luminarie.

Je opravdu neuvěřitelné, jak se Japonci dokázali v tak krátkém čase s katastrofou vypořádat a znovu vybudovat velkou část města. Díky jejich píli a snaze je tak Kóbe považováno za jedno z nejhezčích japonských měst. Velkou zásluhu má na tom také poloha města, doslova nadosah jsou jak hory, tak i moře. Vysoušením moře vznikly ostrovy Rokko a Port Island.

Administrativní, nákupní i zábavní čtvrtí je Kitanóčo v centru Kóbe. Nedaleko se rozkládá Čínská čtvrť, kde žije více než 40 tisíc obyvatel. Jde o živou a velmi osobitou oblast. Centrální náměstí, park Nankin, na něž se vchází čtyřmi branami, lemují čínské restaurace a obchody se suvenýry. Všude je plno pouličních prodavačů. V parku stojí skulptury 12 zvířat čínského astrologického kalendáře. Obyvatelé Kóbě chodí do této čtvrti rádi na večeře.

Zajímavou čtvrtí je Kitanočó, kde stojí více než dvacet krásně zachovalých domů, které si zde postavili zámožní zahraniční kupci a diplomaté v dobách, kdy bylo město ustanoveno jedním z hlavních mezinárodních přístavů Japonska. Jde o architektonické památky postavené z kamene a překládaných prken. Většinou byly vily postaveny ve slohu viktoriánské gotiky, kterému se zde říká „idžinkan“. Čtvrť Kitanočó je přehlídkou evropské elegance 19. století s japonským nádechem. V současnosti se těší pověsti nejmódnější části Kóbe.

Pokud se zajímáte o historii, navštivte Muzeum města Kóbe, které seznamuje návštěvníky s historií města od nejstarších časů až po obnovu, kterou si vyžádalo zemětřesení v roce 1995. Vystaveny jsou zde předměty pocházející ze starých cizích sídel v Kitanočó a k vidění je zde také zmenšená maketa oblasti. Muzeum opatruje nejlepší sbírku umění Nambanů z 16. století na světě. Slovo Namban by se dalo přeložit jako „barbar z jihu“. Tak se označovali všichni cizinci, kteří do města přišli z jihu. Nejdříve šlo jen o Portugalce, později se označení začalo užívat pro všechny Evropany.

Vyhledávaným místem odpočinku je park Meriken, ve kterém najdete Kóbské námořní muzeum, sídlící ve skleněné budově se střechou připomínající loď. Expozice uvnitř je zaměřena na přístavní důležitost města. Skvělá podívaná na celou oblast se naskýtá z Přístavní věže tyčící se na molu Naka Tottei.

Kóbe proslulo také jako město saké, navštívit zde dnes proto můžete několik výroben tohoto tradičního japonského nápoje. Většinu těch nejlepších výroben sice zdevastovalo silné zemětřesení, ale ty, které zkáze unikly, se dnes těší velké oblibě. Byly zrekonstruovány a je tak možné nahlédnout do provozoven několika předních výrobců. Za návštěvu stojí například Kikumasamune Šuzó Kinenken – obnovený domek s vodním mlýnem, který ukrývá expozici nezbytného náčiní na výrobu saké. V Hamafukucuru Gindžo Kóbo mohou návštěvníci sledovat kvasný proces. Obě výrobny samozřejmě nabízejí ochutnávky saké.

Také za městem na vás čeká řada zajímavých míst, okouzlující jsou například vodopády Nunobiki tvořené čtyřmi malebnými kaskádami. V japonské literatuře jsou tyto vodopády velebeny již od 10. století. Na vrchol hory Rokko, která je nejvyšší ve stejnojmenném pásmu, vás vyveze lanovka. Nahoře se před vámi otevře panoráma Vnitřního moře a města Kóbe. Na severním úbočí se rozkládají lázně Arima Onsen, které jsou využívány již od 7. století. Rád sem v 16. století chodíval dokonce i velký šógun Tojotomi Hidejoši se svou manželkou. Často sem zavítal také v doprovodu mistra čajového obřadu Sen no Rikjúa.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Hrad Himedži
Kamakura – centrum japonského buddhismu
Chrámové město Kjóto
Ósaka – metropole gurmánů
Jokohama

Článek byl zobrazen 11 626 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko