Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Do Takajamy na saké

Ospalé horské městečko Takajama se nachází ve střední části japonského ostrova Honšú. Má svůj osobitý charakter a je zajímavé především tím, že se zde v poměrně velkém počtu podařilo zachovat původní malé dřevěné domky z období Edo. Celé město je tak jakýmsi skanzenem pod širým nebem.

V okolí města se v minulosti vždy nacházel dostatek dřeva, které využívali místní zruční tesaři. V 8. století se v okolním regionu nepodařilo vypěstovat dostatek rýže na to, aby mohly být zaplaceny daně a tak byli k císařskému dvoru vysláni velmi schopní řemeslníci, kteří měli dluh splatit svou prací. V letech 1692 až 1868 se celá tato oblast jakožto důležitý zdroj dříví ocitla pod kontrolou šógunátu. Vzhledem k tomu, že leží Takajama na poměrně odlehlém místě v horách se v ní podařilo dochovat ulice z období Edo, které jsou lemované krámky a obchůdky, muzei, galeriemi či restauracemi.


Autor: Marina  De Vos

Pokud si chcete Takajamu důkladně prohlédnout, nejlepší volbou je jít pěšky nebo vyrazit na kole. Pro zdejší starobylé kupecké domy jsou charakteristické vysoké stropy se světlíky, trámy natřené barvou ze sazí a sklady odolné vůči požáru. V přední části, kde je hliněná podlaha se většinou nacházel obchod. Leden a únor jsou měsíce, kdy se v Japonsku vaří saké a v Takajamě je možné navštívit hned osm výroben tohoto typického moku. Ve východní části města se rozprostírá chrámový okrsek Higašijama s 3,5 km dlouhým chodníkem spojujícím 13 chrámů, 5 svatyní a park na návrší.

V rozlehlé zachovalé čtvrti Sannomači je nespočet krámků a obytných domů kupců z období Edo. Dodnes v nich objevíte specializované prodejny a výrobny rýžového vína. Krásně udržovaný je například dům kupce a obchodníka se saké Jošidžimy, pyšní se dřevěnými trámy v interiéru osvětleném vysokými okny. Neporušený dům kupce Kusakabeho patřil lichváři. Po velkém požáru v roce 1879 byl přestavěn a bylo na něj použito dřevo z cypřišku tupolistého. Návštěvníky upoutají hlavně výrobky lidových řemesel a krásně udržovaná zahrada.

V Takajamě najdete řadu muzeí, nejnavštěvovanějším z nich je bezesporu Muzeum lvích masek, které pečuje o více než 800 živě vyvedených lvích masek pocházejících ze všech koutů Japonska. Masky se používají během takajamských slavností, kdy lidé tančí lví tance, jež mají zahnat divokou zvěř a zlé duchy. Kromě masek zde můžete obdivovat také brnění, paravány, keramiku a mince. V ceně vstupenky do muzea je zahrnuto představení s loutkami „karakuri“, které byly vynalezeny v roce 1617.

Původ slavnosti Takajama macuri se lvími maskami sahá až do roku 1690 a koná se dvakrát ročně – na jaře a na podzim. V tu dobu ulicemi města prochází průvod 11 vysokých a bohatě zdobených alegorických vozů, které doprovázejí místní obyvatelé odění do tradičních krojů. Na čtyřech vozech se vezou také loutky karakuri. V čase mezi slavnostmi jsou tyto vozy umístěny v Muzeu lvích masek, v síni nazývané Síň alegorických vozů. Kromě nich si zde můžete prohlédnout ještě fotografie dalších sedmi vozů, které se v minulosti také používaly.

Dalším muzeem je Hirata Kinenkan, které ukrývá sbírku rodiny Hirata. V bývalém obchodě se svíčkami a pomádami se dnes nachází oblečení a hračky z období Edo. Poutavou kolekcí je také nedaleká Galerie tradičních hraček Kjódó.

Krásná budova Takajama Džindža byla postavena v roce 1615 pro takajamského vládce. V roce 1692 z ní však šógunát udělal sídlo provinční vlády. V přední části budovy jsou prostory, kde lidé nejrůznějšího společenského postavení čekali na úředníky. Za nimi se nachází kuchyně a obytné prostory vládcovy rodiny. Další místností je vězení vybavené několika mučicími nástroji, ve skladištích jsou pak vystaveny předměty spojené se systémem placení daní v naturáliích, což byla většinou rýže.

Pokud se vydáte za hranice města, asi po 40 minutách se ocitnete u skanzenu Hida, kde je soustředěno více než 30 obydlí z okolní venkovské oblasti. Kromě domků zde můžete prozkoumat sklady, slavnostní pódium a seznámit se s tradičními řemesly. Jednotlivé budovy jsou roztroušeny ve svahu a zajímavé jsou nejen svým architektonickým pojetím. Mnohé nálezy a řemeslné předměty z této oblasti jsou vystaveny v Archeologickém muzeu Hida v centru města.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Beppu – cesta do „pekel“
Fukuoka – brána do Japonska
Kóbe
Hrad Himedži
Kamakura – centrum japonského buddhismu

Článek byl zobrazen 8 259 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko