Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kjóto - chrám Tódži

Mezi nejvýznamnější památky japonského města Kjóto patří starobylý chrám Tódži, který sice není tak nablýskaný jako ostatní kjótské chrámy, může se však pochlubit bohatou historií a kulturním významem. Navíc jeho 55 metrů vysoká pagoda je nejvyšší dřevěnou věží v Japonsku.

Historie chrámu, jehož celý název zní Kjó O gokokudži, sahá do roku 796. Tehdy jej vztyčil světec Kúkai, jež se zasloužil o sepjetí buddhismu se životem Japonců. Právě zde tedy byly položeny kjótské základy náboženství a v posvátných síních chrámu se i v dnešní době dodržují pradávné rituály. Jméno chrámu v překladu znamená Východní chrám a kdysi existoval i jeho protějšek Saidži - Západní chrám.


Autor: ajari

Mnich Kúkai, známý také pod posmrtným jménem Kóbó Daiši, udělal z chrámu hlavní centrum buddhistické sekty Šingon. Její ezoterické rituály byly do značné míry postaveny na mandalách. V „kódó“, což je přednášková síň, každého zaujme 21 soch uspořádaných do trojrozměrné mandaly, v jejímž středu se nachází Dainiči Njorai – kosmický Buddha, který jako první objasnil ezoterické učení. Tato socha je stará přibližně 1200 let a byla vyřezána z jednoho kusu dřeva.

Chrám byl v minulosti přestavěn tokugawským šógunem Iemicem, současná stavba tak pochází z roku 1603 a je považována za mistrovské dílo. Nádherná pětipodlažní pagoda architektonicky upravená ještě v roce 1644, je se svými 55 metry nejvyšší pagodou v Japonsku. Tento symbol Kjóta v sobě ukrývá vyobrazení čtyř Buddhů a jejich stoupenců.

Ve dvoupodlažní hlavní síni se vyjímá socha Buddhy léčitele a jeho pomocníků Gakkó a Nikkó. Severozápadně od chrámu stojí síň velkého učitele, kde žil Kúkai. Její interiéry ukrývají Skrytého Buddhu, kterého mohou návštěvníci města spatřit jen při zvláštních příležitostech. Tento objekt z roku 1380 byl vyhlášen národní památkou.

Vždy 21. den v měsíci je v Kjótu připomínána Kúkaiova smrt. V chrámovém okrsku se v té době koná bleší trh, který místní obyvatelé nazývají Kóbósan. Mnozí nakupující navštíví také jednotlivé chrámy, aby zapálili kadidlo a nabídli Buddhovi peníze.

Od roku 1994 je chrám Tódži společně s několika dalšími památkami v Kjótu zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO pod názvem „Památky na starobylé Kjóto“.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Do Takajamy na saké
Beppu – cesta do „pekel“
Fukuoka – brána do Japonska
Kóbe
Hrad Himedži

Článek byl zobrazen 9 777 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko