Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Atomové dědictví Hirošimy

Při vyslovení názvu japonského města Hirošima, ležícím na západě ostrova Honšú, ještě dnes běhá mnoha lidem mráz po zádech. Do povědomí celého světa vešlo kvůli tragické události, jež se odehrála během 2. světové války. Dne 6. srpna 1945 byla na město bombardovacím letounem B29 svržena první atomová bomba na světě.

Když 2. světová válka v létě roku 1945 stále nebrala konce, rozhodly se USA použít zcela novou a doposud nevyzkoušenou zbraň, která měla přimět Japonsko k okamžité kapitulaci. Bomba vybuchla v 8:15 h, asi 580 metrů nad centrem Hirošimy a okamžitě usmrtila desítky tisíc obyvatel. Následkem ozáření se během několika let počet obětí zvýšil až na 200 tisíc. O tři dny později stejná tragédie postihla také město Nagasaki na ostrově Kjúšú.

A proč byla jako cíl pro svržení bomby vybrána právě Hirošima? V té době byla vyspělým městem s vojenským komplexem, důležitým přístavem, ponorkovou základnou a letištěm. Město mělo rozsáhlé muniční a zásobovací sklady. Navíc se ještě jednalo o městskou průmyslovou oblast s řadou zbrojních závodů, vyráběly se zde například pušky a plošiny k dělům.


Autor: Derek Izumi

Dnes již do města každoročně přijíždí miliony návštěvníků, kteří nechtějí zavírat oči před děsivou minulostí, ale zároveň chtějí poznat i novodobé památky. Neobvyklou turistickou atrakcí jsou strohé hirošimské památníky, které v mnohých lidech dokážou vyvolat pocit vyčerpání a netečnosti. Zcela zrekonstruované město dnes již ale nabízí více, než je žalostné atomové dědictví.

Předválečná Hirošima byla městem protkaným křivolakými ulicemi, zatímco dnes se může pochlubit pravoúhlou sítí ulic, což usnadňuje orientaci. Nejvhodnějším dopravním prostředkem jsou tramvaje. Centrum Hirošimy se rozkládá v okolí Mírového parku, který byl vymezen v 60. letech minulého století.  Pokrývá oblast v blízkosti epicentra výbuchu bomby. Jediným pozůstatkem destrukce jsou zčásti roztavené trosky Průmyslového paláce, jež projektoval český architekt Jan Letzl. Jeho kupole nacházející se nedaleko mostu Aioi je jedinou stavbou, která přečkala výbuch atomové bomby. Stavba dodnes připomíná ničivou sílu výbuchu. I když uvnitř najdeme pouze pokroucené trámy, hromadu suti a rozšklebené otvory, byl tento palác zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na památku různých skupin obětí tragédie vznikla v Hirošimě řada monumentů. U vchodu do Mírového parku je umístěn Zvon míru, který může každý návštěvník rozeznít. Nedaleko od něj se nachází Pamětní mohyla, v níž je uložen popel desítek tisíc obětí, jež na tomto místě zahynuly. Dále v parku narazíte na Mírový pomník dětí, který je snad nejemotivnější památkou na dávnou tragédii. Pomník zachycuje dívku s nataženýma rukama a jeřábem letícím nad ní. Tento pták je japonským symbolem dlouhověkosti a štěstí. Dílo tak ilustruje skutečný příběh dívky, která se stala obětí atomového výbuchu. Dívka věřila, že když postaví z papíru tisíc takových jeřábů, bude její tělo uzdraveno. Dívka nakonec bohužel zemřela, ale její příběh žije dodnes. Pomník neustále zdobí noví a noví papíroví jeřábi, které sem posílají školáci z celého Japonska.

Během prohlídky města si nemůžete nevšimnout Plamene míru, který bude údajně uhašen teprve tehdy, až se svět zbaví veškerých nukleárních zbraní. Nedaleký Kenotaf vztyčený na památku obětí je dílem Tange Kenzó. Nese jména všech lidí, kteří zde zahynuli, a je doplněn nápisem: „Odpočívejte v pokoji. Stejné chyby se již nedopustíme“.

Mírovému parku dominuje Mírové pamětní muzeum, které pomocí fotografií a videonahrávek přibližuje utrpení přeživších obětí a ilustruje následky svržení atomové bomby na město. K vidění jsou zde také velmi emotivní a bolestné exponáty, jako třeba roztavený Buddha, rozdrcená tříkolka nebo otisk tmavého stínu na žulových schodech místní banky. Otisk stínu je tím jediným, co zbylo z někoho, kdo tam v osudném okamžiku seděl. Před muzeem se tyčí Fénixovy stromy. Tyto stromy rostly asi 1,5 km od epicentra výbuchu a dodnes jsou na jejich jedné straně patrné stopy po ožehnutí. Po prohlídce Mírového parku na mnohé návštěvníky dolehne jakási úzkost a beznaděj. Tu je dobré rozehnat například v zahradě Šukkeien, která je plná ostrůvků, jezírek, říček, můstků a borovic. Místo ideální pro relaxaci a načerpání nových fyzických i psychických sil.

Za návštěvu stojí také Hirošimský hrad, jehož originál byl sice také zničen bombou, ale v roce 1958 byla završena jeho věrná rekonstrukce. Dnes v něm sídlí Muzeum moderního umění, které vystavuje sbírku moderního poválečného umění. Součástí muzea je také zahrada doplněná nejrůznějšími skulpturami. Dalším muzeem v Hirošimě je Dětské muzeum, které upoutá především bezpočtem interaktivních exponátů a expozic.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Posvátná hora Fudži
Nagasaki - obhájce světového míru
Národní park Čičibu Tama
Kjóto - chrám Tódži
Do Takajamy na saké

Článek byl zobrazen 11 655 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko