Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nagasaki – obhájce světového míru

Japonské přístavní město Nagasaki, které postihl stejně tragický osud jako Hirošimu, jako zázrakem po válce povstalo z popela a proměnilo v jedno z nejvíce kosmopolitních a nejosobitějších měst v Japonsku. Je také hlavním městem stejnojmenné prefektury.

Nagasaki bylo založeno okolo roku 1500 a až do roku 1542 nebylo nijak významné. Ve zdejším přístavu poté začaly kotvit portugalské lodě a město se tak postupně stávalo důležitým pro import evropských výrobků, jako byl chléb, tabák nebo textil. Portugalci sem začali dovážet také velké množství zboží z Číny. Po vyhnání Portugalců z Japonska v roce 1638 se jedinou cizí mocností v zemi stali Nizozemci. V roce 1854 otevřelo město své brány cizincům a začalo vzkvétat jako centrum obchodu a kultury.


Autor: Vasco

Město Nagasaki se do širšího světového povědomí dostalo až po tragédii během 2. světové války, kdy na něj byla svržena atomová bomba. Nagasaki se svými průmyslovými zónami bylo vybráno jako záložní cíl, protože nad primárním cílem, městem Kokura, byla v osudný den velká oblačnost. Dne 9. srpna roku 1945 jaderná puma s názvem Fat Man explodovala ve výšce 550 metrů nad centrem města. Při výbuchu se uvolnila energie odpovídající výbuchu 21 000 tun TNT. Výbuch zdevastoval větší část města a se zemí byla srovnána většina budov. O život tehdy přišlo kolem 40 tisíc lidí a mnoho dalších zemřelo během následujících let na následky ozáření či rakovinu. Celkem tedy zahynulo asi 74 000 obyvatel města, nevinných civilistů, mužů, žen i dětí.

Po válce se poměrně rychle začalo s obnovou Nagasaki a podařilo se z něj vytvořit osobité a kosmopolitní japonské přístavní město. Je poseto svatyněmi, chrámy a kostely, protínají jej křivolaké uličky a zdobí krásné terasovité svahy. I když jsou hlavní památky roztroušeny poměrně daleko od sebe, díky dobrému značení v angličtině, se i turisté mezi nimi snadno orientují. Kdo nechce chodit pěšky, může využít levných tramvají nebo autobusů. Nejvyšší koncentraci obchodů, restaurací a nočních podniků najdete ve čtvrti nákupních pasáží Hamanmači.

Hlavním cílem většiny návštěvníků města je Mírový park rozkládající se severně od nádraží. Černý kamenný sloup označuje místo, kde 9. srpna roku 1945 v 11:02 hodin vybuchla atomová bomba. V parku bylo vztyčeno několik dalších monumentů, včetně devítimetrové Sochy míru. Poblíž parku se tyčí zajímavá rekonstrukce katolického kostela Urakami z roku 1959, který se tehdy nacházel v epicentru výbuchu. Nedaleko stojí také Muzeum atomové bomby, které návštěvníkům přibližuje Nagasaki před výbuchem i jeho rekonstrukci po tomto osudném okamžiku. Je zde popsán slet událostí, které vedly ke svržení atomové bomby, historii jaderných zbraní a vývoj mírového hnutí. Obyvatelé Nagasaki jsou dnes neochvějnými obhájci světového míru.

Ve městě najdete Památník 26 mučedníků, který je připomínkou události z konce 16. století. Šógun Tojotomi Hidejoši zakázal v roce 1587 ve městě křesťanství, a aby přidal svému rozhodnutí na důležitosti, nechal v roce 1596 zatknout 26 křesťanů, které později ukřižoval na pahorku Nišizaka. Jednalo se o první z celkem 600 doložených případů ukřižování jen v samotném Nagasaki. Na místě exekuce byl vybudován památník mučedníků, které papež v roce 1862 prohlásil za svaté. Dnes je zde k vidění kamenný reliéf s postavami mučedníků, nevelká kaple a muzeum.

V Nagasaki nevynechejte návštěvu Dedžimského muzea a sousedního Historického místa nizozemské továrny. Dedžima byla starou nizozemskou enklávou, který byla obehnána hliněnými zdmi a dovnitř mohli vstupovat pouze obchodníci, prostitutky a mniši vybírající almužnu. V těchto prostorách jsou dnes schraňovány artefakty pocházející z vykopávek v této lokalitě.

Snad nejfotografovanější památkou města je Most Brýlí. Tato jednoduchá, ale přesto zajímavá stavba je čínským dědictvím města. Jde o nejstarší kamenný most v Japonsku, v roce 1634 jej nechal postavit čínský zenový mnich Mozi. Mostní oblouky zrcadlící se na hladině řeky Nakašima připomínají obří brýle.

Jedním z nejvýznamnějších chrámů je Sófukudži mající čínský původ. Díky zdejším bránám z pozdní éry období Ming byl vyhlášen národní památkou. Chrám byl s pomocí čínských starousedlíků založen roku 1629 mnichem z provincie Fu-ťien. Dnes se řadí mezi tři největší svatostánky v Nagasaki. Dvacetiminutovou procházkou se od něj můžete dostat až k chrámu Kófukudži, který se stal prvním chrámem zenbuddhistické školy Óbaku. Chrám z roku 1623 navržený čínským mnichem je dnes vyhledávaným cílem obyvatel města.

Na zalesněném kopci za městem se vyjímá svatyně Suwa, ke které je možné se dostat po 227 schodech. Od chrámu se naskýtá nádherný panoramatický výhled na město i přístav. Původní budovy lehly roku 1857 popelem, ale později byly krásně zrekonstruovány. Účelem této šintoistické svatyně bylo vymýtit z města poslední stopy křesťanství. Každý podzim se zde koná slavnost Kunči macuri se zářivými alegorickými vozy a dračím tancem.

V někdejší Konfuciánské svatyni z roku 1893, kterou nechala vystavět čínská komunita, se od roku 1982 nalézá Národní muzeum čínských dějin. Vystavené exponáty zapůjčilo Čínské národní muzeum a prestižní Palácové muzeum v Pekingu.

Příjemná je prohlídka Gloverova parku, kde stojí komfortní kamenné domy a sídla, jež tu po sobě v druhé polovině 19. století zanechali cizinci. Nejznámější rezidencí evropského typu je Gloverův dům z roku 1863. Jeho majitelem byl Thomas Glover – britský podnikatel, který jako první představil Japonsku parní lokomotivu. K jeho počinům se řadí také těžba uhlí, založení firmy pro import čaje, výstavba doků na opravy lodí nebo založení pivovaru. K dalším pozoruhodným stavbám patří Ringerův dům postavený z kamenů dovezených až z Vladivostoku. Soukromou zahradou a síní s pestrobarevnými alegorickými vozy vyniká zase Walkerův dům.

Nagasaki ukrývá ještě jednu národní památku, a tou je katolický kostel Oura, který nechal v roce 1864 postavit francouzský mnich, pozdější biskup Nagasaki Bernard Petitjean. S ním navázali dokonce kontakt i japonští křesťané, kteří byli nuceni tajit svou víru po více jak 200 let. Kostel dnes patří k nejstarším v zemi a zároveň se stal i nejpamátnější dřevěnou gotickou stavbou Japonska. Ochraňuje předměty související s pronásledováním raných křesťanů v Nagasaki.

Posledním místem, kde byste se měli při návštěvě Nagasaki zastavit je Huis ten Bosch – kopie tradiční nizozemské vesničky, která byla na okraji města vybudována v roce 1992 za šokující částku 1,75 miliardy dolarů. Pokochat se zde můžete holandskými větrnými mlýny, kostely, dřevěnými domky, obchody, statkem a dokonce i vodními kanály. Třešničkou na dortu jsou pak napodobeniny paláce královny Beatrix a nejvyšších kostelních věží v Nizozemsku. Vesnička je nejrozlehlejším tematickým parkem v Japonsku.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Národní park Čičibu Tama
Kjóto - chrám Tódži
Do Takajamy na saké
Beppu – cesta do „pekel“
Fukuoka – brána do Japonska

Článek byl zobrazen 9 225 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko