Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kanazawa – město se silnou kulturní identitou

Kanazawa rozkládající se v oblasti středního Honšú byla v minulosti jedním z nejbohatších japonských měst. Jde také o jedno z mála velkých měst, které nebylo při bombardování Japonska během druhé světové války zničeno. Dnes je tak velkým moderním městem, ve kterém se podařilo dochovat množství architektonických památek.

Město vždy před vnějšími vlivy chránila jeho poloha mezi Alpami a mořem. Místním obyvatelům vždy zajišťovalo obživu pěstování rýže. V roce 1583 přešla celá tato oblast zvaná Kaga z rukou buddhistické sekty Ikkó do pevných otěží v rukou rodu Maeda. Ten dokázal zajistit oblasti stabilitu, mír a prosperitu po více jak 300 let. Bohatství mělo za následek rozvoj kultury, přicházeli sem umělci z Kjóta, kteří vytvořili nové, živější a nespoutané styly umění. Po modernizaci Japonska začala Kanazawa klást důraz především na kulturu, zatím co jiná města stavěla velké průmyslové podniky. Právě díky jejich absenci uniklo město ničivému bombardování během druhé světové války. Jako jedno z mála japonských měst si tak mohlo uchovat své historické dědictví.


Foto: nádraží  Autor: Yuki Shimazu

Většina památek je soustředěna v centru města, takže prohlídka není nijak náročná. Snad nejvýraznější atrakcí se stala zahrada Kenrokuen, která se řadí mezi tři nejkrásnější zahrady v celém Japonsku. Nejvhodnější dobou pro její návštěvu je brzké ráno nebo večer, kdy zde již není tolik návštěvníků. Původně byla v polovině 17. století založena jako vnější zahrada Kanazawského hradu, ale pro veřejnost byla zpřístupněna až roku 1871. Její název Kenrokuen znamená v překladu „zahrada šesti vlastností“ a těmi jsou: prostornost, ústraní, atmosféra starodávnosti, vtipnost, tekoucí voda a výhled. Všechny tyto vlastnosti musely japonské zahrady tehdy mít. Na okraji jezera si můžete prohlédnout dvounohou kamennou lampu Kotodži.

Stojí zde také nádherná dvoupodlažní vilka Seisonkaku, kterou nechal postavit v roce 1863 třináctý vládce Maeda Narijasu pro svou matku. Spodní podlaží je určeno pro přijímání hostů, stěny jsou pokryty zlatým práškem a papírové dveře vynikají vzácnými holandskými vitrážovými detaily. Horní patro je pak o něco barevnější. Zakřivená střecha vily byla vyrobena z cypřišových šindelů.


Foto: Kanazawský hrad  Autor: Douglas Perkins

V sousedství zahrady Kenrokuen stojí Kanazawský hrad, který patřil mezi největší hrady ve feudálním Japonsku. V roce 1881 však bohužel téměř celý lehl popelem a dochovat se podařilo jen zbrojnici a zadní bránu Išikawamon. Část sídla pak byla architektonicky upravena a okolo byl vytvořen ještě park.  Nedaleko stojí svatyně Ojama, která byl zasvěcena Maedovi Tošiiemu.

V elegantní čtvrti Nagamači Samurai najdete neporušené uličky s hliněnými zdmi a domky. Zajímavý je hliněný domek Nomura, který se pyšní kvalitní dřevěnou výzdobou, drahými okenními tabulkami a nádhernou zahradou. V jednom bývalém domě samuraje je dnes umístěno Hedvábnické centrum Nagamači Kaga Júzen, kde se pomocí barvířské techniky o 18 krocích zhotovují hedvábí, ze kterých se následně šijí kimona.


Foto: Kanazawský hrad  Autor: Adam Kahtava

V centru města objevíte také řadu muzeí. Nově otevřeno bylo v roce 2004 Muzeum současného umění 21. století zaměřené na nová díla všech odvětví umění. Oproti tomu Muzeum tradičních výrobků a řemesel prefektury Išikawa se zaměřuje na více než 30 kanazawských řemesel. Jde zejména o již zmiňovanou výrobu hedvábí, keramiky, plátkového zlata a lidových hraček. V ceně vstupenky do tohoto muzea je i návštěva nedalekého Muzea umění prefektury Išikawa a Muzea Honda, kde je vystaven majetek rodiny Honda.

V roce 1820 byla založena ve městě Východní zábavní čtvrť, která se stala nejvelkolepější zábavní čtvrtí mimo území Kjóta a Tokia. Pouliční lampy a okna s dřevěným mřížovím dodávají čtvrti osobitou atmosféru. Ulice jsou lemovány restauracemi a galeriemi s řemeslnými artefakty. Do dnešní doby se podařilo dochovat několik původních domů pro gejši. Jedním z nich je dům gejši Šimy pocházející z 19. století. V horním patře jsou prostory pro hosty s malými pódii, kde gejša tančila a zpívala. Dole jsou pak ubytovací prostory. Večer v této čtvrti často uslyšíte hudbu a zpěv, neboť se zde nachází mnoho různých zábavních podniků a divadel.


Foto: Kanazawský hrad  Autor: Brandon King

V nedalekém Fukušima Šamisen vyráběla rodina Fukišima po 130 let hudební nástroje ze dřeva „karin“ a kočičích nebo psích kůží. Předměty zkrášlené plátkovým zlatem si můžete prohlédnout v Sakuda Gold-leaf Store, kde je možné pozorovat dokonce i výrobní proces. Kazanawa je plátkovým zlatem proslulá, tato tradice sahá až do roku 1593.

V jižní části města zvané Mjórjúdži můžete navštívit chrám ninjů, který je plný tajných chodeb a dveří. Vyznačuje se neobyčejně složitou architekturou. Přestože se do kláštera můžete dostat pouze ve skupině s japonsky mluvícím průvodcem, určitě se vyplatí si nenechat tuto fantastickou zkušenost ujít a vidět na vlastní oči fascinující kulturu nindžů.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Atomové dědictví Hirošimi
Posvátná hora Fudži
Nagasaki - obhájce světového míru
Národní park Čičibu Tama
Kjóto - chrám Tódži

Článek byl zobrazen 11 081 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko