Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nara – japonský symbol klidu

Na západě japonského ostrova Honšú, který je považován za kulturní srdce země, se rozkládá pohodové a klidné město Nara. Bylo založeno v roce 710 za vlády císaře Kammu a od svého založení až do roku 784 bylo hlavním městem celé země. Dnes je ozdobou nížiny Jamato a jedním z nejúchvatnějších měst v Asii.

V minulosti Nara přejímala ideje z pevninské Asie, stala se velkolepou diecézí buddhismu a nejvýchodnější výspou hedvábné stezky. V tomto starobylém městě se podařilo dochovat mnoho budov, vyniká tak četnými chrámy a jedněmi z nejstarších dřevěných staveb na světě. V roce 1998 byly některé památky v Naře zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, pod společným označením „Památky na starobylou Naru“.  Nara ukrytá mezi zalesněnými kopci je dnes jakýmsi symbolem klidu, je naprosto vzdálená hluku japonských velkoměst. V novodobém Japonsku se z Nary stalo regionální obchodní centrum a sídlo vlády prefektury Nara, kde žije okolo 360 tisíc obyvatel.


Foto: Kofukudži pagoda   Autor: Steve

Díky velkému množství památek je Nara doslova magnetem pro turisty. Charakterizuje ji pravoúhlá síť ulic vybudovaná po vzoru starověkého čínského města Čchang-an. Díky tomuto systému má přehledný půdorys s jasně oddělenými zónami. Centrum města najdete v okolí dvou železničních nádraží, nedaleko Narského parku, který dosahuje rozlohy 526 hektarů.  Právě v tomto parku je soustředěna většina cenných chrámů a mnoho dalších významných buddhisticko-šintoistických staveb. Kromě toho se po parku prohání stáda krotkých jelínků, kteří se nechávají krmit z ruky, což oceňují zejména turisté. Místními obyvateli jsou jeleni považováni za posly bohů.

Nejzajímavější památkou je největší dřevěná stavba na světě – chrám Tódaidži, uvnitř kterého se schovává 16 metrů vysoká bronzová socha Velkého Buddhy, která je největší svého druhu na světě. Pozlacená socha je odlitá ze stovek tun bronzu, rtuti a rostlinného vosku. Při požárech a zemětřeseních jí několikrát spadla hlava, ta nynější pochází z roku 1692. Za Buddhou je nevelký otvor vyvrtaný do dřevěného sloupu. Traduje se, že kdo se otvorem dokáže protáhnout, dosáhne nirvány. Velký Buddha je uložen v ústřední síni chrámu Tódaidži, která musela být v minulosti několikrát opětovně postavena.  I když celý chrám z roku 1709 dnes dosahuje jen dvou třetin původní velikosti, je stále největší dřevěnou architektonickou památkou na světě. Kromě rozměrné hlavní síně patří k Tódaidži několik vedlejších chrámů, chrámových síní, pagod a bran výjimečné historické hodnoty.


Foto: chrám Tódaidži   Autor: GothPhil 

Další významnou památkou japonského města Nara je chrám Kófukudži z roku 669 situovaný nedaleko jezera Sarusawa. Původně se v areálu tohoto chrámu nacházelo 175 budov, dochovat se jich však podařilo jen několik. Zdejší pětipatrová pagoda v minulosti několikrát lehla popelem. Naštěstí byla vždy znovu obnovena a ta stávající pochází z roku 1426. Ve Východní zlaté síni chrámu je ukryto několik drahocenných soch. V Síni pokladů je uložena jedna z nejvýznamnějších sbírek buddhistického umění v celém Japonsku.

Snad nejznámější a nejvíce fotografovanou šintoistickou stavbou v Naře je Velká svatyně Kasuga, kterou nechal zbudovat jeden ze zakládajících rodů Nary. Původní budova byla dokončena roku 701, ale aby byly dodrženy principy rituální čistoty, musela být každých 20 let zbourána a nově přestavěna. V průběhu staletí se tak stalo nejméně 50 krát, dnešní budova však zůstává od roku 1863 nezměněna. Svatyni obklopuje původní nedotčený prales a přístupová cesta k ní je lemována 3000 kamenných a bronzových luceren. Pozoruhodné jsou srpnové slavnosti Mantoró ve svatyni Kasuga, při nichž se všechny tyto lucerny rozsvěcují. Tento mimořádný svátek, který připomíná naše Dušičky, byste si neměli nechat ujít.

Další stavbou, kterou stojí za to vidět, je chrám Šinjakušidži, který nechala vztyčit japonská císařovna Komjó jako obětinu bohům, aby uzdravila svého nemocného manžela. I když byly některé objekty ve 13. století přestavěny, hlavní budova s 12 hliněnými postavami Buddhy léčitele je původní.

Také milovníci japonského umění si v Naře přijdou na své. Stačí navštívit Narské národní muzeum rozdělené na dvě části. Tu první tvoří původní objekty ve stylu krásných umění, které vystavují stálé sbírky. Druhou částí je pak moderní přístavba, ve které se připravují zvláštní expozice. Většina exponátů zde vystavených se datuje do období Nara a Heian. Prohlédnout si zde můžete buddhistické skulptury, obrazy, artefakty odhalené v mohylách se sútrami a kaligrafií. V říjnu a listopadu mohou návštěvníci obdivovat skvosty z pokladnice komplexu Tódaidži. Tato pokladnice zvaná „Šósóin“ obsahuje více než 9000 vzácných předmětů.

Skvělým místem k odpočinku po prohlídce Nary je zahrada Isuien zřízená v období Meidži. Její pozadí zkrášlují obrysy hor Wakakusa a Kasuga a také střecha chrámu Tódaidži. Na jaře kvetou v zahradě sakury, slivoně, azalky a na podzim podtrhuje její krásu javor červený. V zahradě narazíte na čajové domky se střechami z došků a kůry japonského cedru.

Jižně od centra města se rozprostírá památné město Naramači, které se skládá z tradičních kupeckých domů postavených v 18. a 19. století. Později byly upraveny na galerie a prodejny řemeslných výrobků.  Jihozápadně od Nary se pak nachází ještě další pozoruhodná místa, jako třeba čtvrť Nišinokjó a chrám Hórjúdži.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Tokijské národní muzeum
Okajama
Kanazawa – město se silnou kulturní identitou
Atomové dědictví Hirošimi
Posvátná hora Fudži

Článek byl zobrazen 13 344 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko