Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tokijské národní muzeum

Na severovýchodě tokijského parku Ueno se nachází Tokijské národní muzeum, které největším a nejnavštěvovanějším muzeem na světě. Máte možnost se v něm seznámit jak s dávnou japonskou kulturou a uměním, tak i s moderní architekturou.

Tokijské národní muzeum se skládá z několika budov. Hlavní budovou je Honkan, východně od ní stojí síň orientálního umění Tójókan, dále pak Hjokeikan z roku 1908 navržený ve stylu krásných umění, který je ale zatím prázdný. Další částí muzea je Síň pokladů z Hórjúdži uchovávající artefakty ze svatyně v Naře a Heiseikan sloužící pro významné krátkodobé expozice. Celkově muzejní sbírky tvoří více než 90 tisíc předmětů, což znamená, že se zde nachází nejlepší soubor japonského umění ve světě.


Autor: Ferrando

Sbírka Honkan umístěná v hlavní budově zabírá dvě podlaží. V prvním se nacházejí tematické síně s ohromujícími exponáty, jako jsou sochy, lakované artefakty, meče a moderní umění ovlivněné Západem. Na druhém podlaží je pak vystaveno japonské umění, které je však chronologicky uspořádáno proti směru hodinových ručiček. Je zde dobře vidět, jak se umění vyvíjelo, prohlídka začíná hliněnými figurkami z období Džómon, tedy z období kolem roku 10 000 před Kristem a končí u dřevořezů „ukijoe“ z 19. století. Dřevořezy zachycovaly všechna možná témata, hvězdy tradičních forem japonského divadla „kabuki“, slavné krajiny až po výjevy z tržišť a zábavních čtvrtí. Mezi tím vším najdete ještě sbírku kaligrafického umění, čajového náčiní, brnění a textilií používaných při kabuki a tradiční hře „nó“.

Síň orientálního umění Tójókan byla otevřena v roce 1968. Dnes se pyšní různorodou kolekcí orientálního umění, včetně textilií, skulptur a keramiky. Tyto předměty však nepocházejí z Japonska, nýbrž z Číny, Vietnamu, Koreje a Indie, tedy zemí, které měly v dávných dobách s Japonskem pevné vazby. Sbírky jsou umístěny na třech podlažích, které se stáčí do spirály.

Síň pokladů z Hórjúdži opatruje předměty z chrámu Hórjúdži v Naře. Chrámu byly totiž v rámci reforem zabrány pozemky, proto dal spoustu svých cenných předmětů císařské rodině, aby získal peníze potřebné na opravu. Více jak 300 z těchto drahocenných pokladů je dnes uchováváno ve zdejší moderní galerii. Jsou zde k vidění vzácné rané buddhistické skulptury, masky používané při tancích „gigou“ nebo také překrásně malované paravány.


Autor: Kanegen

V roce 1999 byla otevřena budova Heiseikan, určená pro významné krátkodobé expozice a výstavku unikátních kolekcí japonských archeologických artefaktů. V prvním podlaží si návštěvníci mohou prohlédnout předměty zastupující japonskou archeologii, nejstarší se datují do doby 10 000 až 7000 před Kristem. Druhé podlaží je určeno pro krátkodobé výstavy, které se většinou týkají japonského umění.  Hojně jsou zde vystavovány hliněné figurky označované jako „haniwa“, což znamená „hliněný kruh“. Toto umění se datuje do období mezi 4. až 7. stoletím. Figurky se používaly jako pohřební výbava a ochrana zesnulých. Při vykopávkách bylo nalezeno velké množství těchto figurek, nejčastěji zosobňovaly pěvce, tanečníky, zemědělce, ale také zvířata, především koně.


Autor: Aelena

Tokijské národní muzeum několikrát zvítězilo v žebříčku návštěvnosti světových muzeí. Předčilo dokonce i slavná americká a britská muzea. Například v roce 2006 zde byla uspořádána výstava japonského malíře Kacušiky Hokusaie (1760 až 1848), která měla denní návštěvnost 9436 lidí. Popisky exponátů jsou v japonštině a naštěstí také v angličtině.

- jap -

Předchozí články z Japonska:
Okajama
Kanazawa – město se silnou kulturní identitou
Atomové dědictví Hirošimi
Posvátná hora Fudži
Nagasaki - obhájce světového míru

Článek byl zobrazen 8 977 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Japonsko

Poznávací zájezdy do Japonska za bezkonkurenční ceny.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko